Starta eget företag – vad bör man tänka på?

Funderar du på att starta eget företag? Arbetsförmedlaren Helene Holmdahl träffar många både blivande och etablerade företagare. Här ger hon fem tips till dig som vill omvandla din affärsidé till ett verkligt företag.

kvinna klär på en docka i klädbutik

1. Inspireras av andra

Om du har en bra affärsidé som du vill omvandla till ett företag så får du inte missa verksamt.se/fundera. Där finns riktigt bra information från olika myndigheter som du behöver om du är i en idé- eller uppstartsfas. Gå in, läs på och låt dig inspireras!

2. Lär dig mer

Har du möjlighet så delta gärna på en Starta företag-dag. Dagen består av föreläsningar om att starta eget företag och är kostnadsfri. Du har möjlighet att få svar på dina frågor av representanter från sju olika myndigheter och du träffar även andra rådgivare som du kan bolla din idé med.

3. Bollplanka med en expert

Du kan få fantastisk hjälp av en expert inom just din bransch. På verksamt.se kan du själv söka fram en regional rådgivare som kan hjälpa just dig. De har själva erfarenhet av att starta företag så ta chansen och samla på dig tips och idéer från dem.

4. Nätverka

Försök att bygga upp ett nätverk med andra företagare. Ta sedan chansen och utbyt kunskaper och erfarenheter med varandra. Tillsammans kan ni hjälpa till med att förfina och utveckla era affärsidéer.

5. Fokusera på din idé

När du väl startar upp ditt företag så är det mycket att tänka på. Som egen företagare har du hand om allt från sälj, inköp, marknadsföring, ekonomi till hemsida med mera. Försök då att fokusera på din affärsidé och det du är bra på. Har du möjlighet så anlita gärna någon annan som kan hjälpa dig med till exempel bokföring eller hemsidan.

Behöver du anställa för att komma igång?

Vi har flera stöd som riktar sig till arbetsgivare som ska anställa för första gången. När du är redo att ta steget är det bra att känna till vilken hjälp du kan få. Läs mer om våra anställningsstöd och växa-stöd här.

Lyssna även på vår podd: När du anställer första gången
Här hittar du våra övriga artiklar och nyheter kring arbetsmarknaden