Scandic rekryterar kockar via egen arbetsmarknadsutbildning

Med sina 85 hotellkök är Scandic landets största arbetsgivare för kockar. Men kockar är inte lätt att få tag på, vare sig i Stockholm eller Bollnäs.
– Ibland är situationen så allvarlig att det är på vippen att vi kan hålla öppet. Därför har vi tagit saken i egna händer och med hjälp av Arbetsförmedlingen startat en egen kockutbildning, säger Scandics HR-direktör, Henrik Dider.

Elever på Scandics kockutbildning

Efter den 43 veckor långa arbetsmarknadsutbildningen väntar kockjobb på något av Scandics hotell i Stockholm.

Lokala samarbeten med Arbetsförmedlingen

För att klara sin personalförsörjning har Scandic med sina 85 hotellkök runt om i landet en mängd olika strategier och samarbetspartners. Till exempel har man haft lokala samarbeten med Arbetsförmedlingen under en längre tid och en samverkan med Försvarsmakten som innebär ett visst tillskott av kockar. För att se om sitt hus på lite längre sikt är Scandics engagemang som huvudsponsor för gymnasie-SM i kök, servering, turism och hotell värt att nämna.

Trots det har man ständiga svårigheter att hitta all personal man behöver.

– Stockholm och Göteborg är en slags utmaning, där handlar det ofta om att försöka behålla arbetskraften eftersom omsättningen av restaurangpersonal i storstäderna är så stor. I mindre städer som Karlstad och Bollnäs är utmaningen annorlunda, där är det inte alltid säkert att arbetskraften finns överhuvudtaget, säger Henrik Dider

Scandic beställde egen arbetsmarknadsutbildning

Bristen på utbildad kökspersonal är med andra ord skriande. Finns det någon lösning? Ja, man beställer en egen arbetsmarknadsutbildning.

– Tillsammans med Arbetsförmedlingen och utbildaren Astar har vi satt ihop en 43 veckor lång kockutbildning. Den första startade för bara ett par veckor sedan här i Stockholm, säger Henrik Dider.

Inför utbildningen kallade Arbetsförmedlingen cirka 100 arbetssökande till ett informationsmöte där Scandic och Astar fanns på plats för att träffa kandidaterna, berätta om utbildningen och hur det är att jobba på Scandic.

– Det är viktigt att vi som arbetsgivare får vara med och presentera oss så fort som möjligt så kandidaterna får en känsla för om det här är rätt för dem. På mötet visade det sig att vår kontakt på Arbetsförmedlingen Alexandra Aminova hade gjort ett bra urval, säger Henrik Dider.

Rektor Francois Kaemmerle med elev

Rektor Francois "Frasse" Kaemmerle och en av eleverna på Scandics kockutbildning.

Francois ”Frasse” Kaemmerle är rektor på Astars kockutbildning i Sundbyberg. Iförd kockkläder och hög kockmössa går han runt mellan skolans varmkök, kallkök och bageri. Medan han kikar ner i grytor, inspekterar bakverk och andra elevarbeten stannar han till och pratar intresserat med flera av eleverna.

Innan han blev rektor på en av Astars skolor (som finns på över 60 orter i Sverige) var han stjärnkock på flera namnkunniga krogar, både i Sverige och i födelselandet Frankrike. Bland annat på den världsberömda restaurangen Auberge de l'Ill i Alsace som har tre stjärnor i guide Michelin.

Nu kan han lägga till flera års erfarenhet av att bedriva arbetsmarknadsutbildningar på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

– Vi har 320 elever varav 90 kommer från Arbetsförmedlingen. Just den här utbildningen som Scandic har skräddarsytt är 43 veckor lång och har 36 elever.

Bra samarbete med arbetsgivaren

Att samarbeta med en arbetsgivare i planeringen och genomförandet av en kockutbildning ser Frasse Kaemmerle många fördelar med. Inte minst framhåller han att eleverna får göra sin praktik på just det Scandichotell som de ska jobba på efter utbildningen.

– Scandic är väldigt engagerade och bidrar med sitt kunnande under hela processen, från urvalet av elever och innehållet i utbildningen till att utbilda handledare åt eleverna när de kommer på praktik.

David Paulsson och Humaera Mufti i skolköket.

David Paulsson och Humaera Mufti.

I ett av skolköken står Humaera Mufti och David Paulsson och bakar. Det är deras tredje vecka här på skolan och båda är väldigt entusiastiska.

– Jag kommer från Bangladesh och har bott i Sverige i 18 år och har haft massa olika tillfälliga jobb men man måste ha utbildning för att få fäste på arbetsmarknaden. Jag gillar att laga mat och ringde min handledare, Ylva Edenhall Nicander, på Arbetsförmedlingen och frågade om det fanns någon kockutbildning. Det var då hon tipsade om den här och det är jag väldigt glad för, säger Humaera Mufti.

Viktigt med riktade yrkesutbildningar

N. Alexandra Aminova, samordnande kundansvarig på Arbetsförmedlingens arbetsgivarcenter i Stockholm, är den som håller i kontakterna med såväl Astar och Scandic. Med dagens stora brist på utbildad arbetskraft inom flera branscher är riktade yrkesutbildningar till arbetssökande en viktig insats.

– Att matcha utbildning med arbetsgivare är ett sätt för oss att ge rätt förutsättningar för arbetssökande att närma sig ett arbete. Den här utbildningen är en långsiktig insats för att lösa arbetslösheten inom hotell- och restaurangbranschen, säger hon.

Senare i år startar Scandic likadana arbetsmarknadsutbildningar i Malmö och Göteborg.

– Vårt rikstäckande samarbete med Arbetsförmedlingen är en viktig pusselbit för Scandics personalförsörjning, säger Scandics HR-direktör, Henrik Dider.

Text och foto: Fredrik Wolffelt