Så utvecklar du ditt ledarskap – Mia Törnblom ger dig tipsen

Vissa personer är födda ledare. Men ledarskap kan du även öva upp. Ledarutvecklaren Mia Törnblom berättar i podden om vad som kännetecknar en bra ledare. Och vad du som chef kan göra för att bli bättre på att leda dig själv och andra.

Programledare Ellinor Wassberg intervjuar ledarskapscoachen Mia Törnblom i Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd.

Programledare Ellinor Wassberg intervjuar ledarskapscoachen Mia Törnblom i Arbetsförmedlingens arbetsgivarpodd.

För det första. En chef behöver inte vara detsamma som en ledare. Enligt Mia Törnblom kan det finnas ledare överallt i ett företag.

– Att vara affärsutvecklingschef behöver inte i alla fall betyda att man har personalansvar. Och man kan vara ledarperson utan att ha en formell roll. I vissa grupper finns det informellt ledarskap, säger hon.

Oavsett vilken roll just du har så har alla nytta av att lära mer om ledarskap.

–  Ledarskap har vi nytta av. Att vara projektledare, exempelvis, är du beroende av att alla andra gör vad de ska, men du är inte den som bestämmer deras lön.

Då är konsten av att engagera, entusiasmera och motivera medarbetare än viktigare, berättar Mia Törnblom. Ledarskap är intressant för de som gillar att jobba tillsammans med andra.

Vad utmäker en bra ledare?

– Ledare är som bäst om de förstår att ledarskapet börjar med sig själv – bygger ledandet på sin personlighet.

Att försöka vara någon annan än den man verkligen är i sin ledarroll är inget Mia rekommenderar.

– Börja med: Vad är mina styrkor, vad är mina utmaningar och vad behöver jag komplettera mig?

Frågan är om du verkligen vill vara en ledare

Om du vill göra karriär och har ambitionen av att bli chef så är det viktigt att lära känna dig själv.

– Det är intressant när man träffar människor som är ambitiösa, drivna, vill göra karriär och bli chefer. Men så visar det sig att de inte tycker om människor. Då är det bättre att man blir specialist, säger Mia Törnblom.

Vill du leda andra – börja med att leda dig själv

En av de viktigaste bitarna för att utveckla ditt ledarskap är att lära känna dig själv.

– Vi har alla nytta av konsten att leda oss själva. Lägg tid på att lära känna dig själv. Jag träffar extremt mycket smarta människor, men ibland blir jag fascinerad över hur "korkade" smarta människor kan vara, säger Mia Törnblom och fortsätter.

– Just det här med grundläggande behov. Jag träffar människor som vill skiljas för att de har sovit dåligt, eller vill säga upp sig för att de har sockerfall.

Att identifiera dina egna behov, hur du bäst manövrerar dig själv, har du sedan nytta av när du ska få med dig andra.

Har du några ledare som du inspireras av?

– De ledare som trots att de inte har så mycket tid och pengar ändå investerar i sina medarbetare. Medarbetare behöver vara bra på förändring. Men det kan ofta skapa oro och ovsishet. Så, de som investerar i kompetensutveckling för sina medarbetare.

Mia har jobbat med de stora namnen men riktigt bra ledare behöver inte alltid vara i rampljuset.

– Jag har jobbat med Pia Sundhage (fotbollstränare reds. anm.) i många år och med kulturministern Alice Bah Kuhnke. De är fantastiska ledare. Men så finns det många som inte är namnkunniga på det sättet som jag blir otroligt imponerad av.

Ledare som vill utvecklas är ofta de som är bäst.

– Ledarskap är kompetens, all kompetens är färskvara. Vi måste träna, säger Mia och berättar vidare att det kan liknas vid fysisk kondition.

– Det är ingen som går till sin PT (personlig tränare reds. anm.). “Nu har jag hållit på ett år, när är det färdigt?”.

Behandla inte alla lika

Ett annat viktigt tips är att inte vara likadan mot alla dina medarbetare. Att leda är att urskilja individuella behov. Något som Mia Törnblom har egen erfarenhet av.

– Jag är själv chef över sju personer och de är alla helt olika. När jag har utvecklingssamtal så är det en av dem som får dubbelt så mycket tid som de andra för att hon har behov av att prata i starten. En annan måste jag förbereda med punktlistor innan för hon blir provocerad om vi inte har förberett oss.

– Jag blir bäst om jag blir lyhörd för deras behov. För att vara lyhörd och möta andra krävs det att du är trygg i dig själv.

– Har du självcentrerad oro, tänker på hur du står, sitter, säger och gör. Då märker du inte allt som sker framför dig.

Så tränar du ditt ledarskap

– Vad man själv kan göra utan att gå kurser och läsa böcker är att faktiskt hitta en rutin för en strukturerad reflektion. Titta på vad som inte gick så bra och vad lärdomen blir. Men även det som gick bra och vad man kan göra mer.

Kommunicera med dina medarbetare, även om du inte har något att säga. Det kan låta onödigt men att få ett mejl en gång i veckan där du som chef sammanfattar den föregående veckan och meddelar vad som är på gång. då undviker du risken om rykten och missförstånd.

– Informera dina medarbetare även när du inte har något att säga. Tystnad skapar rykten. Du är dina medarbetares viktigaste informationskälla.

– Kommunikation är viktigt. Var tydlig så det inte finns utrymme till missförstånd. Och säg det viktigaste först.

– Om du tycker att alla går omkring och är lite konstiga så är du antagligen orsaken till att det upplevs så.

Var snäll mot dig själv som ledare

Äg dina handlingar, erkänn dina misstag och be om ursäkt.

– Märker man att man var slarvig eller glömde någonting, äg det. Be om ursäkt och hämta upp det. En risk är att vilja försvara och förklara mig och då går väldigt mycket tid till mitt ego, i stället för till uppgiften och dina behov.

Var transparent som ledare och visa att du är människa.

– Att bjussa på personliga saker gör att man känns mänsklig. Det är lättare att följa en människa än någon som är långt borta och ouppnåelig.

Beröm och kritik

Att ge konstruktiv feedback är en konst i sig. Om du vill att dina medarbetare ska till sig kritik är det viktigt att ni har etablerat en god relation.

– Man ska inte vara försiktig med stärkande feedback. Däremot ska den vara kopplad till prestationen, så det inte blir för generellt. Ansträng dig för att göra den tydlig och konkret.

– För att du ska kunna ta till dig korrigerande feedback av mig som ledare så måste du känna dig trygg med mig. Annars kommer du förhålla dig undvikande. Har inte jag visat att jag vet att du är bra så vill inte du ha korrigerande feedback av mig.

Mia Törnblom menar att ett väl uppbyggt förtroende mellan medarbetare och chef underlättar feedback-arbetet.

– Förstå vem du har framför dig och lär känna den personen. Som ledare är det viktigt att fråga dig: Vill jag ha rätt eller vill jag ha förändring?

Lyssna på hela poddintervjun i spelaren här nere.

Fler poddavsnitt hittar du här
Läs fler artiklar om rekrytering och företagande