Sök kandidater underlättar rekryteringsprocessen

Vi satte oss ner med Dennis Tran som är konsultchef på MultiMind, en rekryteringsbyrå med fokus på internationell kompetens. Han berättar om hur han haft nytta av tjänsten Sök kandidater.Vilka är MultiMind?

– Vi jobbar med rekrytering inom de flesta branscherna, till exempel HR, ekonomi, finans, kundtjänst, IT och Supply Chain. Vi är nischade mot att förmedla internationell kompetens och motverka diskriminering. Grundtanken när vi grundades år 2000 var att ta till vara kompetensen hos nyanlända i Sverige, eftersom det fanns många med akademisk bakgrund som hade svårt att få jobb.

En nyanländ controller fick jobb inom tv-branschen

– Nyligen rekryterade vi en man från Kongo med gedigen erfarenhet från sitt hemland som sökte jobb inom ekonomi och finans i Sverige. Han hade svårt hitta jobb trots att han hade varit på många intervjuer. MultiMind såg att han hade en väldigt positiv attityd samt alla kvalifikationer som en bra kandidat ska ha.

Det är egentligen bara kompetensen som ska räknas i mina ögon.

– För den här mannen kunde vi göra en “match” och det funkade för alla parter. Det är bara ett exempel på hur vi matchar kandidater oavsett bakgrund. Det handlar bara om att ha rätt kompetens, säger Dennis och ler.

Snabbtillgänglig kompetens

MultiMind har funnits i 18 år och har de senaste sju åren använt sig av söktjänsten Sök kandidater. – Vi använder den hela tiden, det är en del av det dagliga arbetet. Här hittar vi en väldigt bra grund som vi kan utgå ifrån, det är lätt att sortera efter kompetens och språk. Något som särskiljer den här tjänsten från andra är att kandidaterna är ofta tillgängliga omgående.

Hitta senior kompetens

– Tjänsten är inte bara bra för korta uppdrag och juniora roller, även senior kompetens kan efterfrågas med kort varsel.  Med det här verktyget har vi lyckats med flertalet rekryteringar på bara ett par dagar.

En bra källa för mångfaldsmedvetna Dennis berättar att mellan 20-30 procent av deras rekryteringar går via Arbetsförmedlingen. – Förutom att kandidaterna är tillgängliga snabbt så är tjänsten kostnadseffektiv med extremt många kandidater att välja bland, och det är en bra källa för att hitta mångfald bland kandidater.

Träffa kandidater snabbt och undvik diskriminering

– Vi har förutom tjänsten Sök kandidater använt oss av rekryteringsträffar, som också är en bra tjänst utifrån mångfaldhetsaspekten. Ibland har vi ont om tid, då har vi istället för att gå igenom en stor databas använt vi oss av rekryteringsträffar för att få möta kandidaterna “face to face”. Det ger en mycket bättre känsla för kandidaterna.

Så ser MultiMinds rekryteringsprocess ut:

  • Tar emot förfrågan.
  • Skapar en kravprofil.
  • Stämmer av med team angående kanalval (här övervägs tjänster som Sök kandidater, Linkedin med mera).
  • Ser över urvalet av kandidater.
  • Telefonintervju.
  • MultiMind kallar potentiella kandidater till intervju.
  • Presentation av kandidaten för kunden.
  • Kandidaten träffar kunden.
  • Avstämning med kunden.
  • Skriver kontrakt och avslutar processen.

Sök kandidater

Till våra digitala tjänster