Rekryteringsbyrå: “Sök kandidater är en självklar del av vår rekryteringsprocess”

Vi satte oss ned med Dennis Tran som är konsultchef på MultiMind, en rekryteringsbyrå med fokus på internationell kompetens. Han berättar om hur han haft nytta av Arbetsförmedlingen och tjänsten Sök kandidater.Vilka är MultiMind?

– Vi jobbar med rekrytering inom de flesta branscherna. Några exempel är HR, ekonomi, finans, kundtjänst, IT och Supply Chain. Vi är nischade mot att förmedla internationell kompetens och motverka diskriminering. Grundtanken när vi grundades år 2000 var nämligen att ta till vara kompetensen hos personer som nyligen kommit till Sverige, eftersom det fanns många med akademisk bakgrund som hade svårt att få jobb.

En nyanländ controller fick jobb inom tv-branschen

– Det var en medelålders man från Kongo som hade gedigen erfarenhet i sitt hemland och sökte jobb inom ekonomi och finans i Sverige. Det var dock stora problem med att hitta jobb här i Sverige. Det var helt enkelt många barriärer och han hade varit på många intervjuer men inte gått vidare. MultiMind såg att han hade en väldigt positiv attityd samt alla kvalifikationer som en bra kandidat ska ha.

Det är egentligen bara kompetensen som ska räknas i mina ögon.

– För den här mannen kunde vi göra en “matchmaking” och det funkade för alla parter. Han jobbar kvar idag och de är väldigt nöjda med den kandidat vi kunde förmedla. Det är bara ett exempel på hur vi matchar kandidater oavsett bakgrund. Är man inte kompetent är det väl en sak, men besitter man rätt kompetens och blir diskriminerad så är det andra puckar, säger Dennis och ler pillemariskt.

En bra pool för snabbtillgänglig kompetens

MultiMind har funnits i 18 år och har de senaste 7 åren använt söktjänsten Sök kandidater.
– Vi använder den mycket, det är en del av det dagliga arbetet. Här hittar man en väldigt bra pool som man kan utgå ifrån, det är lätt att sortera kandidaterna efter kompetens och språk och en sak som faktiskt särskiljer den här tjänsten så är det att kandidaterna är ofta tillgängliga omgående.

Man hittar även senior kompetens

– Tjänsten är inte bara bra för korta uppdrag och juniora roller. Även senior kompetens kan efterfrågas med kort varsel och vi har med det här verktyget kunnat producera flertalet rekryteringar som är klara på bara 2-3 dagar.

En bra källa för mångfaldsmedvetna

Dennis säger att mellan 20-30 % av rekryteringarna går via Arbetsförmedlingen.
– Förutom att kandidaterna här är tillgängliga snabbt så är det i grunden en kostnadseffektiv plattform med extremt många kandidater att välja på. Det är även en bra källa för de som vill utveckla mångfalden i sitt företag.

Träffa kandidater snabbt och motverka diskriminering

– Vi har förutom Sök kandidater använt oss av rekryteringsträffar, vilket också är en bra tjänst med tanke på mångfaldhetsaspekten. Ibland har man ont om tid. Då kan man istället för att gå igenom en databas använda rekryteringsträffar och få möta kandidaterna “face to face”. Det ger en mycket bättre blick över personen.

Så ser MultiMinds rekryteringsprocess ut:

  • Tar emot förfrågan.
  • Skapar en kravprofil.
  • Stämmer av med team angående kanalval (här övervägs tjänster som Sök kandidater, Linkedin med mera).
  • Ser över urvalet av kandidater.
  • Telefonintervju.
  • MultiMind kallar potentiella kandidater till intervju.
  • Presenterar kandidat för kund.
  • Kandidat träffar kund.
  • Stämmer av med kunden gällande kandidat.
  • Skriver kontrakt och avslutar processen.

Till våra digitala tjänster
Fler artiklar och nyheter