Anställningsstöd är en av orsakerna till att Lennarts företag kan fortsätta växa  

Med hjälp av olika former av anställningsstöd från Arbetsförmedlingen har Lennart Blixts företagskoncern kunnat växa. Samtidigt har personer som stått långt från arbetsmarknaden fått jobb. Maria Jönsson är en av de personerna som blivit anställd under det senaste året.   

Företagaren Lennart Blixt tycker att Arbetsförmedlingen har utvecklats mycket på senare år, från en anonym myndighet till personlig service anpassad till arbetsgivarna.

Företagaren Lennart Blixt tycker att Arbetsförmedlingen har utvecklats mycket på senare år, från en anonym myndighet till personlig service anpassad till arbetsgivarna.

Det blåser isande kalla vindar ute när Luleåföretagaren Lennart Blixt tar emot på sitt kontor på Kallax företagsby, men därinne råder värme och gemenskap runt fikabordet. Folk kommer och går och lågmälda, ofta humoristiska, diskussioner förs kring diverse ämnen.

En av de senaste rekryteringarna är Maria Jönsson, som anställdes som administratör i maj förra året, efter kontakt med företagsrådgivaren Monica Barck-Flygare på Arbetsförmedlingen.

Med hjälp av Arbetsförmedlingen kunde Maria Jönsson, som varit arbetslös i över fyra år, komma tillbaka in på arbetsmarknaden igen.

Nystartsjobb

Hon hade gått arbetslös över fyra år sedan hennes tjänst på Bodens kommun hade upphört. Att hitta ett nytt jobb var inte lätt, men till sist fick hon via Arbetsförmedlingen ett nystartsjobb på en näringslivsorganisation och därefter började hon jobba för Lennart Blixt.

– Det inleddes med en månads praktik. Det tycker jag är bra för båda parter, så att man vet att det känns rätt. Nu har jag erbjudit henne att utbilda sig för att höja sin kompetens. Visst kostar det pengar, men det har jag igen i slutändan, säger Lennart Blixt.

Han berättar att i stort sett all personal de sista femton åren har kommit via Arbetsförmedlingen.

– Visst har anställningsstöden betydelse, men lika viktigt för mig är att kunna hjälpa personer som haft det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Jag brinner för att stötta och hjälpa andra människor. Målet är också att på sikt erbjuda en vanlig anställning utan stöd.

Tre företag i olika branscher

Lennart Blixt fyller snart 74 år och eftersom han inväntar en höftledsoperation har han svårt att röra sig, men humöret är det inget fel på.

Han berättar om sitt förflutna som jurist, bland annat på Polisen, lantbruksnämnden och en egen byrå med inriktning på skattejuridik.

I dag är han verksam inom tre helt olika branscher: ett taxibolag med nio bilar, växtnäringsfabriken Biobact, som tillverkar ett KRAV-märkt växtnärings- och jordförbättringsmedel, och en mjölkgård med över hundra kor.

I hans fastighet inryms också dotterns massage- och skönhetssalong och en verkstad.

– Pensionär vet jag inte vad det är. Jag trivs med att jobba så varför ska jag ligga på sofflocket, säger han och skrattar.

"Man vill ju hjälpa till"

När det gäller taxibolaget berättar han att det kom sig av att han i yngre dagar kört taxi i Stockholm för att finansiera sina juridikstudier. När en före detta anställd på växtnäringsfabriken hade svårt att hitta nytt jobb köpte han en taxibil för att han skulle slippa gå arbetslös. Det var början på taxirörelsen.

Han berättar också om en irakisk kille som hade svårt att hitta en verkstadslokal för att starta eget.

– Det löste jag genom att erbjuda honom lokaler i min fastighet. Man vill ju hjälpa till om man kan, säger Lennart Blixt.

Växtnäringsfabriken är till stor del säsongsinriktad och har mest att göra december till juni, medan det är lugnare på hösten. Därför har kombinationen med taxi varit lyckad och flera anställda går mellan företagen.

Arbetsförmedlingen har blivit bättre

Maria Jönsson säger att hon trivs jättebra.

– Det är skönt att ha kommit in på arbetsmarknaden igen. I början var jag lite orolig över att gå från en stor kommun till ett jämförelsevis litet privat företag, men det har bara varit positivt. Det känns också spännande att jag har blivit erbjuden att utbilda mig mer inom administration och bokföring.

Lennart Blixt tycker att Arbetsförmedlingen har utvecklats mycket på senare år, från en anonym myndighet till personlig service anpassad till arbetsgivarna.

– Min spontana uppfattning är att Arbetsförmedlingen bara har blivit bättre och bättre med åren. Ett tag undrade jag om förmedlarna hade gått på charmkurs, säger han och skrattar.

Patrik Johansson har lönebidrag via Arbetsförmedlingen och Tommy Sandberg arbetstränar. Båda jobbar i Biobacts fabrik, här med att tillverka ”sticks” med växtnäring. Foto: Jonas Hansson.Patrik Johansson har lönebidrag via Arbetsförmedlingen och Tommy Sandberg arbetstränar. Båda jobbar i Biobacts fabrik, här med att tillverka ”sticks” med växtnäring.

Patrik Johansson har lönebidrag via Arbetsförmedlingen och Tommy Sandberg arbetstränar. Båda jobbar i Biobacts fabrik, här med att tillverka ”sticks” med växtnäring.

Text och foto: Jonas Hansson