Ica-handlaren: "Ingen motsättning mellan att tjäna pengar och göra gott"

Ica var ett av de företag som var mest engagerade i 100-klubben. Nu gör dagligvarujätten en ny kraftsamling för att skapa jobb åt nyanlända i samarbete med Arbetsförmedlingen.

– I dag kan du inte bara sälja mjölk, du måste bidra till att samhället runtomkring fungerar också. Det tjänar alla på, säger Ica-handlaren Jonas Berg som är en riktig eldsjäl när det gäller integrationsfrågor.

Icahandlaren Jonas Berg och anställde Lukmon Adedokun i ica-butiken.

Icahandlaren Jonas Berg och Lukmon Adedokun som fått anställning i butiken. FOTO: Johanna Henriksson

100-klubben startades hösten 2015 i samband med den stora flyktingvågen för att snabba på nyanländas etablering på arbetsmarknaden. De företag som gick med i klubben åtog sig att ge praktik och anställning åt minst 100 personer om året under tre år. Bara i år har Ica tagit emot över 200 personer men ambitionen är att nå ännu högre, även om 100-klubben nu är avslutad.

– Vårt mål är att komma upp i 500 personer under 2018, säger Åsa Daxberg, som arbetar med HR-frågor på Ica-gruppen.

”Ingen motsättning mellan att tjäna pengar och göra gott”

För Jonas Berg har det alltid varit en självklarhet att öppna sin dörr för människor som står utanför samhället på ett eller annat sätt. Sedan 2005 driver han Maxi Ica i Vasa handelsplats i Södertälje, en stad som länge brottats med hög arbetslöshet och en hel del utanförskapsproblem.

– Jag har tagit emot flera hundra praoelever, lärlingar och praktikanter, bland annat från Arbetsförmedlingen. De som är vassast anställer jag. Det gör dem till goda ambassadörer för butiken vilket skapar goodwill och bättre försäljning. Det finns ingen motsättning mellan att tjäna pengar och göra gott, slår han fast.

Företagets humana hållning har smittat av sig på personalen

– Medarbetarna känner att de är med och förändrar världen. Alla trivs, vilket visar sig i låg personalomsättning och låga sjuktal.

Jonas Berg hejar och småpratar med både kunder och personal när vi går genom butiken – management by walking around, skämtar han. Han är inte bara engagerad i sin personal utan även i samhället utanför. Han stödjer föreningslivet med 1-1,5 miljoner kronor per år och lägger ungefär 10-15 timmar per vecka på att vara ute och föreläsa om de här frågorna och delta i olika projekt ihop med bland annat Arbetsförmedlingen.

– Jag är en stolt ambassadör för Södertälje och har varit med om att bryta hög arbetslöshet, taskiga skolresultat och maffiakultur de senaste tio åren, säger Jonas Berg som till och med fått ta emot medalj av kungen för sina samhällsinsatser.


Ica-anställda Lukmon Adedokun lägger upp apelsiner i butiken.

Efter fyra månaders praktik fick Lukmon Adedokun anställning på Maxi Ica i Södertälje. FOTO: Johanna Henriksson

En av dem som fått chansen att visa framfötterna i hans butik är Lukmon Adedokun, som kom till Sverige från Nigeria 2014. Han började med en praktikplats i februari som efter fyra månader övergick i anställning. När vi möts fyller han på frukt och grönt i hyllorna.

– Den svenska jag kan har jag lärt mig här i butiken. Jonas är en jättebra chef. Han gör ingen skillnad på oss som jobbar här, vare sig du är vit eller svart, ny eller erfaren. Jag går runt med ett leende på läpparna, säger han på trevande svenska.

Ica har nu gått ut med ett upprop bland Ica-handlarna runt om i landet för att få fler att göra en insats.

Få stöd när du anställer en nyanländ
Se alla våra anställningsstöd
Fler nyheter och artiklar