Fem tips som du bör tänka på inför intervju

Det finns många tillvägagångssätt och olika intervjuformer som kan vara bra att känna till när du ska rekrytera ny personal. Vi har listat några tips från vår arbetsgivarpodd – "Lyckas med intervjun", som du även kan lyssna på i spelaren nedanför.  

Fem tips inför intervju

  1. Tänk efter vilka egenskaper som är viktiga. Ska en person ersättas eller står företaget inför förändringar som gör att du behöver en anställa en viss typ av person? Tänk efter vad som är viktigt att få fram och vilken intervjuform som passar bäst.
  2. Fråga dina anställda. De som ska jobba med personen kan ge dig bra insikter i hur deras arbete ser ut, vilka behov och önskemål de har.
  3. Skapa en struktur för din intervju. Vilka frågor vill du ha svar på och vad du vill ha ut av intervjun? Hur kommer du att analysera svaren efter?
  4. Variera intervjuform utifrån den sökande. Alla kandidater har olika förutsättningar, vissa har exempelvis mindre erfarenhet än andra. Då kan det vara bra att inte enbart koncentrera sig på bakgrund, utan ge personen mer situationsbaserade frågor.
  5. Ge den sökande en uppgift att lösa. Om du vill få en inblick i personens kreativa sida eller du har en sökande med begränsad erfarenhet, kan det vara bra att kombinera intervju med ett arbetsprov eller fundera ut en finurlig fråga som exempelvis: Hur skulle du sälja ett ruttet äpple?


Några intervjuformer som diskuteras i avsnittet:

Telefonintervjuer
Ställ snabba frågor via telefon eller videosamtal, exempelvis varför personen söker tjänsten och vad den kan tillföra till företaget Passar bra när du behöver sålla bland många kandidater, det finns ett geografiskt avstånd eller du har ont om tid.

Gruppintervjuer
Arrangera en rekryteringsträff eller träffa kandidater i en begränsad grupp. Passar bra när du behöver anställa flera samtidigt eller vill se hur de agerar i grupp.

Caseintervjuer
Ge personen en uppgift att lösa. Passar bra om du vill spara tid och resurser, om du behöver en person som snabbt kan bli självgående som inte behöver en längre upplärningstid.

Panelintervjuer
Bjud in en eller flera nyckelpersoner från företaget som kan utgöra en panel tillsammans och avgöra om den sökande är rätt för tjänsten. Passar bra när personen kommer att ha en bred roll och arbeta mot flera olika avdelningar.

Auditions
För mer specifika kreativa tjänster, exempelvis dans eller sång. Den sökande får du en möjlighet att visa upp sin talang och kan utvärderas av flera samtidigt.  


Vill du få mer inspiration?
Lyssna då på vårt poddavsnitt - "Lyckas med intervjun" med Omid Rahmanian och Ellinor Wassberg.