Eures hittar arbetskraft i hela Europa

Lyckas du inte hitta rätt arbetskraft i Sverige? Då kanske Eures kan hjälpa till. Arbetsförmedlingens Eures-rådgivare ingår i ett stort nätverk av kollegor i hela Europa. Arne Arvidsson och Alisia Johansson på Arbetsförmedlingen Trollhättan arbetar bland annat med att locka norska ingenjörer till Sverige, något som varit väldigt framgångsrikt.


  Ingenjörsevent med Eures i Oslo

  Eures-rådgivare Arne Arvidsson diskuterar möjligheten för Mehdi Izadifar, ingenjör inom oljebranschen i Norge, att hitta ett nytt ingenjörsjobb i Sverige sedan han blivit arbetslös på grund av de stora neddragningarna i den norska gas- och oljeindustrin. Foto: Jonas Hansson.

  Eures arbetar både med att ge arbetssökande en chans att komma in på arbetsmarknaden, men också med att lösa arbetsgivarnas rekryteringsproblem. När det råder brist på en viss yrkeskategori i ett land kan det samtidigt finnas överskott i ett annat.

  Arne Arvidsson och Alisia Johansson, två av Arbetsförmedlingens 55 Eures-rådgivare, får mycket positiv respons av arbetsgivarna de hjälper.

  – Ja, Eures service uppskattas och att många arbetsgivare återkommer ser vi som ett kvitto på att de är nöjda med den service de fått tidigare, säger de.

  Vi träffas på Thon Hotel Oslofjord utanför Oslo, där norska arbetsförmedlingen NAV håller ett rekryteringsevent för ingenjörer. På plats är också norska, tyska, danska, nederländska och finska Eures.

  Norska ingenjörer får ny spetskompetens

  Besökarna är ingenjörer, till stor del från norska gas- och oljeindustrin, där stora neddragningar har gjorts på senare tid. En möjlighet för dem kan vara att byta bransch och exempelvis jobba inom bil- eller gruvindustrin i Sverige.

  – Vi har varit på flera liknande event i samarbete med våra norska kollegor. Trollhättan har i decennier haft en stor bilindustri, tidigare med SAAB och nu med NEVS. Därför behövs spetskompetens, säger Arne Arvidsson och fortsätter:

  – Vi samarbetar med två utbildningsanordnare och i samråd med de företag som har anknytning till bilindustrin har vi tagit fram ettåriga utbildningar inom mekanikkonstruktion och el-drivsystem för elbilar. Allt för att matcha företagens behov. Båda utbildningarna har visat sig vara mycket väl lämpade för ingenjörer med en bakgrund inom olje- och gasindustrin och vi har redan ett flertal ingenjörer från Norge som nu arbetar i Trollhättan. Fler är under utbildning och blir färdiga under våren.


  Ingenjörsevent med Eures i Oslo

  Arne Arvidsson och Alisia Johansson från Eures söker ingenjörer i Norge.

  Mer än hundra kockar till Sverige

  Alisia Johansson, som förutom att hon är Eures-rådgivare arbetar som företagsrådgivare, konstaterar att Eures har ett etiskt förhållningssätt vid rekrytering i andra länder.

  – Vi rekryterar endast aktivt när det finns ett identifierat överskott av arbetskraft i ett land. Det innebär exempelvis att vi inte rekryterar sjuksköterskor i ett land som själv har brist. Samtidigt har vi en fri rörlighet för arbetskraft över gränserna inom EU/EES-området som innebär att vi informerar om möjligheter till arbete i annat land.

  Hon menar att det finns flera goda exempel på Eures framgångsrika arbete.

  – Exempelvis den rekrytering av kockar som vi har arbetat intensivt med under de senaste två åren. Mer än hundra kockar, i första hand från Italien och Spanien, arbetar numera på restauranger över hela Sverige. Andra yrkeskategorier vi jobbar intensivt med att finna är exempelvis IT-specialister, lärare, kabinpersonal, läkare, sjuksköterskor och veterinärer.

  Ingenjörsevent i Oslo.

  Bhanu Pratap Singh och Sudhan Padmanaban från Indien har båda jobbat i Norge några år, men kan tänka sig att flytta till Sverige. Här pratar de med Maria Rabb, VD för det svenska rekryteringsföretaget EnHunt.

  "Otroligt bra service"

  Kön ringlar sig vid det här laget lång vid det svenska Eures-bordet och en av de som är nyfikna på att veta mer om att jobba i Sverige är Mehdi Izadifar, ursprungligen från Iran, men bosatt i Norge sedan 30 år.

  – De senaste 20 åren har jag jobbat som ingenjör i oljebranschen, men nyligen miste jag jobbet. Mitt företag har gått från 4 700 till 700 anställda i världen sedan 2015. För mig vore det väldig intressant att jobba inom bilindustrin och jag har inga problem att gå en utbildning för att skola om mig. Grunderna har jag redan.

  Han berättar att han aldrig hört talas om Eures tidigare, men fick tips från norska NAV att gå på rekryteringseventet.

  – Nu när jag varit här verkar allt otroligt bra och jag fick otroligt bra service från svenskarna.

  Rekrytering via Skype

  Strax intill den svenska Eures-montern står Maria Rabb, VD för det svenska rekryteringsföretaget EnHunt.

  – Jag jobbar mycket med headhunting till mina kunder, som bland annat finns i tillverkningsindustrin och bygg- och anläggning, och det är vårt första Eures-event. Tipset att delta kom faktiskt från Arbetsförmedlingen i Sundsvall, säger hon.

  Rekryteringseventet på Hotel Thon Oslofjord lider mot sitt slut och nu återstår för Arne Arvidsson och Alisia Johansson att följa upp de kontakter de knutit.

  Arne Arvidssson uppmanar fler arbetsgivare att höra av sig om de behöver hjälp:

  – Genom den kunskap vi har om arbetsmarknaden inom EU/EES-området kan vi snabbt identifiera om den arbetskraft som efterfrågas finns i något annat land där. Genom våra nätverk är det möjligt att arrangera rekryteringsevent på plats eller on-line, till exempel via Skype, med arbetssökande från länder med arbetskraft som är efterfrågad i Sverige. En annan möjlighet är att publicera en annons på Eures-portalen eller i ett annat lands motsvarighet till Platsbanken, säger han.

  Träffa dina kandidater online med rekryteringsträffar via video

  Text och foto: Jonas Hansson