Coworking – den nya kontorstrenden

Coworking är en relativt ny trend i Sverige, där företagare väljer att hyra in sig på en lokal tillsammans med andra företagare eller hyr platser på ett så kallat jobbcafé. Trenden startade i slutet av 90-talet hos frilansare från bland annat techvärlden, media och reklam som valde att sitta tillsammans.

Personer som skrattar vid ett bord i kontorsmiljö

Flexibilitet i arbetslivet

I och med att samhället har digitaliserats mer och mer är det allt fler som ser fördelarna med att sitta tillsammans med andra företag eller hyra en stol på ett coworkingkontor eller -hotell. Många sköter ändå sina jobb på distans idag och använder sig av digitala verktyg för att hålla kontakten istället. Mindre företag, startup och enmansföretagare kan på så sätt hålla nere sina kostnader och kan vara mer flexibla i perioder av mindre uppdrag. Det ger också möjlighet att planera arbetet utifrån dagens förutsättningar.   

Utökat nätverk och nya affärsmöjligheter

Coworking ger även möjlighet till att snabbt få ett stort nätverk. Många har gemensamma frukostar och arrangerar olika events för att skapa sammanhållning och uppmuntra till nätverkande och nya samarbeten. Fördelen med att vara på exempelvis ett kontorshotell är även att det finns tillgång till olika typer av mötesplatser där man kan variera med att ta en kopp kaffe eller äta lunch tillsammans, eller sätta sig i en lounge för ett snabbt möte. 

Meningsfullhet och kreativitet

Många upplever också att de på ett annat sätt kan ta med sig sin personlighet till jobbet och vara sig själva, det finns ingen given företagskultur att förhålla sig till på samma sätt. Många upplever det också som positivt att arbeta i en snygg kreativ arbetsmiljö där kontorsfunktionerna är skapade för att fungera vid olika situationer.

För ensamföretagare spelar det sociala en stor roll och känslan av struktur. Många ser även möjligheter till nya samarbeten och nätverkande som en stor fördel. 

Utmaningarna med coworking

Att vänja sig vid att alla tillval kostar utöver grundhyran kan vara svårt att anpassa sig till och planera inför. Det kan också innebära att man får jobba hårdare med att hålla ihop företagskulturen i och med att det inte går att sätta sin egen prägel på kontoret.

En trend som är här för att stanna

Det ser ändå ut som att trenden har kommit för att stanna. I Sverige finns idag uppemot en miljon enmansföretag och många startups som bubblar upp till ytan väljer att starta på detta sätt.

Fördelarna med coworking:

 • Det går ofta att hyra en plats per dag eller per timme 
 • Inga långa dyra hyresavtal behövs
 • En flexibel lösning när företaget växer
 • Kreativ miljö och tillgång till bra teknik oftast
 • En representativ och lättillgänglig plats att träffa kunder på
 • Stor möjlighet till att nätverka och hitta nya samarbeten
 • Tillgång till events och andra sociala evenmang
 • Omväxling och möjlighet att byta miljö efter behov

Hur hittar man ett coworking-kontor?

 • Ta en runda på de lokala fiken, ofta är det välkommet att arbeta på flera ställen. Även hotellobbys brukar vara en lugn jobbmiljö med eluttag där du kan sitta utan extra kostnad.
 • Behöver du ett mer permanent ställe kan du googla på “kontorshotell”. I de större städerna finns det ett flertal.
 • Vill du hellre dela lokal med andra företag kan du kolla med de stora fastighetsbolagen, deras kunder kan ha kontorsplatser till uthyrning.

Läs också: Få ditt företag värderingsstyrt

Inspireras av fler artiklar och berättelser