Carina hittade rätt kompetens genom nystartsjobb

För företagaren Carina Lundquist har nystartsjobb varit en förutsättning för att ta steget och anställa.
– Det handlar om att våga, att släppa in de här människorna och bygga på deras styrkor, säger hon.

Naturstora hundmodeller i tyg iklädda olika selar och dovt surr från symaskiner är det första som möter den som besöker den lilla textilfabriken i industriområdet. Lite längre in i lokalerna möter vi vd:n och grundaren Carina Lundquist bland sina anställda.

– I början var det svårt att hitta rätt kompetens, men när vi fick igång samarbetet med  Arbetsförmedlingen så fick vi de här guldklimparna som började med praktik här och alla som är här har kommit från Arbetsförmedlingen från början.

Sydde kläder i Syrien

En av dem är Khiria som kom från Syrien för tre år sedan. Språket är en utmaning, men sy det kan hon.

– Min mamma sydde bröllopskläder i Syrien, jag lärde mig av henne och gick även en utbildning, jag sydde barnkläder, säger hon.

Läs mer: Nystartsjobb – när du anställer personer som varit utan arbete en längre tid

Hon har haft praktik i tre månader och sedan varit anställd med nystartsjobb och kommer i förlängningen att bli tillsvidareanställd. En väg som flera av hennes kolleger på företaget redan har gått.

– Vi har kommit i kontakt med kvinnor som kan sy och de börjar med praktik, och sen har det kunnat leda vidare till en riktig anställning, säger Carina Lundquist.

bild på företagaren carina lundquist och medarbetaren khiria almardini

"Det viktiga för mig är att jag kommit i kontakt med personer som har kompetensen att sy jättebra", säger företagaren Carina Lundquist. Här med Khiria Almardini vid symaskinen.

Bästa verktyget för att skapa jobb

Yamina Belkacemi är arbetsförmedlare i Linköping slår gärna ett slag för det hon tycker är det bästa verktyget hon har i lådan för att skapa jobb.

– Nystartsjobb är ett ekonomiskt beslut som Arbetsförmedlingen tar. Syftet är att stimulera arbetsgivare att anställa arbetssökande som varit det under en längre period och våra nyanlända. Det är enkelt, arbetsgivare kan ta kontakt med Arbetsförmedlingen och personen kan vara på praktik under en period och om allt går bra tar vi beslut om nystartsjobb, säger hon.

"Handlar om att våga"

Carina Lundquist menar att språket kan vara en utmaning, men verkligen inget hinder.

– Man behöver inte alltid använda språket, man kan gestikulera, rita, skriva, det blir också bättre med studierna på SFI, det löser sig. Det viktiga för mig är att jag kommit i kontakt med personer som har kompetensen att sy jättebra, säger Carina Lundquist.

Att kunna prova sig fram och lära känna varann genom praktik och nystartsjobb har varit en förutsättning för att ta steget.

– Jag tror att det handlar om att våga, att släppa in de här människorna och bygga på deras styrkor. Gör man det så får man toppenmedarbetare, säger hon.


bild på företagaren carina lundquist

För företagaren Carina Lundquist har nystartsjobb varit ett utmärkt sätt att bemanna symaskinerna i Metizo Dezign AB som tillverkar hundprodukter.