Med anställningsstöd kan deras företag växa snabbare

Tack vare Arbetsförmedlingens anställningsstöd har BD Maskin & Anläggning kunnat växa snabbare. Ägaren Fredrik Viljegård har också kunnat ge personer som haft det lite svårare att hitta jobb en chans att komma in på arbetsmarknaden.

BD Maskin & Anläggning har sitt säte i Luleå, men tar uppdrag över hela landet inom mark- och anläggningsarbete, snöröjning, trädgårdsskötsel med mera.

– Vi är tre företag i samma bransch som samarbetar. Exempelvis hyr vi personal från varandra vid behov, säger VD:n och ägaren Fredrik Viljegård.

Själv har han sex anställda i sitt bolag och tillsammans sysselsätter de tre bolagen, som sitter i samma fastighet på ett industriområde i Luleå, närmare 25 personer.

Arbetsgivaren Fredrik Viljegård tycker att samarbetet med Arbetsförmedlingens företagsrådgivare Monica Barck Flygare är klockrent.

Arbetsgivaren Fredrik Viljegård tycker att samarbetet med Arbetsförmedlingens företagsrådgivare Monica Barck Flygare är klockrent.

Mån om arbetsgivarna

Vid vårt besök håller en del av personalen på med snöröjning i Luleå, medan andra har åkt till Skåne för att gräva ned fiber.

Fredrik Viljegård visar in till konferensrummet och där ansluter Ante Andersson, delägare till företaget A8, ett av de företag som ingår i samarbetet.

Arbetsförmedlingens företagsrådgivare Monica Barck Flygare och arbetsförmedlaren Monica Backman, hakar också på.

– Ska jag vara riktigt ärlig har väl kontakterna med Arbetsförmedlingen inte alltid varit de bästa, men med Monica Barck Flygare är det annorlunda, säger Fredrik Viljegård och fortsätter:

– Hon är väldigt mån om oss arbetsgivare och har en känsla för vilken typ av arbetskraft vi behöver. Våra tre företag har rekryterat ungefär hälften av personalen via praktik och anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Samarbetet har varit klockrent.

Ny roll på Arbetsförmedlingen

Monica Barck Flygare konstaterar att det för henne som företagsrådgivare, vilket är en ganska ny roll på Arbetsförmedlingen, är viktigt att komma ut och träffa arbetsgivare.

– Vi ska vara arbetsgivarexperter, men för att lyckas behöver vi också ha ett nära samarbete med arbetsförmedlare och andra kollegor, säger hon.

Det är i den samarbetsandan som hon har tagit med sig arbetsförmedlaren Monica Backman, som har en bakgrund inom transportbranschen, till mötet med BD Maskin & Anläggning.

– I och med Arbetsförmedlingens ökade specialisering kommer jag att jobba mer med transportföretag framöver. Därför är jag intresserad av att träffa och lära känna arbetsgivare i den här branschen, säger hon.

Fredrik Viljegård, Micke Westin, Ante Andersson, Monica Barck Flygare och Monica Backman framför en av företagets traktorer.

Fredrik Viljegård, Micke Westin, Ante Andersson, Monica Barck Flygare och Monica Backman framför en av företagets traktorer.

Söker engagemang

Stämningen runt konferensbordet är avspänd och uppriktig. Monica Barck Flygare visar ett cv från en grävmaskinförare som söker jobb.

– Vi är ute efter personer som visar engagemang och eftersom Monica brukar vara bra på att ta fram rätt profiler är det självklart intressant att se vad hon har att erbjuda, säger Fredrik Viljegård.

Han menar att utan anställningsstöd hade inte lika många personer fått jobb i något av företagen.

– Tack vare dem törs vi pröva fler personer och samtidigt växa lite snabbare. För mig är det också viktigt att kunna ge en chans åt dem som har det lite svårare att komma in på arbetsmarknaden. Visar det sig att de är duktiga får de fast anställning efteråt.

Ändrat uppfattning om Arbetsförmedlingen

Ante Andersson berättar att han aldrig hade tänkt tanken att gå till Arbetsförmedlingen för att söka efter grävmaskinsförare, kanske för att han själv aldrig behövt gå via Arbetsförmedlingen.

– Men med åren har det blivit allt svårare att hitta kompetens. Därför har jag ändrat mig, säger han.

En av de anställda som kommit via Arbetsförmedlingen på ett lönebidrag är Micke Westin. Han har precis kommit ned från fastighetens tak, som han skottat ren från snö.

– Jag har jobbat här i fyra år nu och innan dess var jag arbetslös några månader. Det var Monica Barck Flygare som hjälpte mig att komma hit och med tiden har jag fått allt mer ansvarsfulla arbetsuppgifter. Nu skulle jag inte byta jobb ens om jag fick betalt, säger han.

Arbetsförmedlaren Monica Backman och företagsrådgivaren Monica Barck Flygare stöttar arbetsgivare i rekryteringsprocessen.

Arbetsförmedlaren Monica Backman och företagsrådgivaren Monica Barck Flygare stöttar arbetsgivare i rekryteringsprocessen.

Text och foto: Jonas Hansson