20 oktober 2017

120 000 nya jobb per år inom handeln

120 000 personer behöver rekryteras till handeln i Sverige varje år, enligt Handelsrådet. Många av dessa behövs för jobb i butiker och inom e-handeln.

butiksarbete

Tiotusentals personer behöver anställas i butiker runt om i landet varje år, enligt handelsrådets prognoser.

Handeln är en gigantisk bransch som erbjuder stora jobbchanser för arbetssökande. Den är också ofta en språngbräda för många som har det svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Nyanlända, äldre - och kanske i ännu högre grad ungdomar som aldrig haft ett jobb tidigare och ska ta sina första steg ut i arbetslivet.

– Ja, ungefär en fjärdedel får sitt första jobb där. Totalt 500 000 personer jobbar i inom handeln och 250 000 av dessa i detaljhandeln. Av de 16 till 24-åringar som jobbar finns hela 19 procent i handeln. Detta visar tydligt att det är en dörr in till arbetsmarknaden för ungdomar, säger Mats Johansson, kompetens- och utbildningsansvarig på Handelsrådet.

Mats Johansson, handelsrådet

Mats Johansson, Handelsrådet

För att klara nyrekryteringen av i storleksordningen 120 000 personer årligen, varav detaljhandeln behöver 50 000 per år, så har Handelsrådet en kontinuerlig dialog med Arbetsförmedlingen och med gymnasieskolor, yrkeshögskolor, universitet och högskolor.

De senaste åren har mycket av handeln digitaliserats. Antalet renodlade webbutiker ökar stadigt, men även ”vanliga” affärer eller pop-up-butiker som erbjuder sina produkter både i butikslokalerna och på webben. Många matbutiker erbjuder till exempel hemkörning av varorna till de som e-handlar hos dem.

– Digitaliseringen innebär positiva möjligheter. Men också stora förändringar, som att jobb automatiseras eller försvinner. Samtidigt ökar behoven av nya yrkesgrupper i spåren av digitaliseringen. Det kommer att ställas högre krav på medarbetarnas kompetens och på vidareutbildningar, säger Mats Johansson.

Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen, håller med om att handeln innebär stora möjligheter för arbetssökande.

Håkan Gustavsson, Af

Håkan Gustavsson

– Ja, där skapas ständigt väldigt många arbetstillfällen. Och de skapas i hela landet. E-handeln innebär spännande möjligheter, inte minst för landsbygden. Beställer du en vara på nätet så packas den sannolikt i ett lager på någon mindre ort där arbetstillfällen skapats, säger Håkan Gustavsson.

– Många förknippar bara handeln med att sitta i kassan. Men det handlar om ett mycket stort antal yrken, butikssäljare, lagerarbetare, online-marknadsförare, butiksledare, inköpare, HR, logistiker och webbutvecklare, säger Mats Johansson.

För att sprida information om yrken inom handeln så driver Handelsrådet en webbsajt, Yrkeskartan.

– Där kan besökarna få information om de olika yrken och karriärvägar som handeln erbjuder. Där finns också information om utbildningsvägar, intervjuer med yrkespersoner och filmer från olika arbetsplatser, säger Mats Johansson.

Fotnot: Handelsrådet är ett samarbetsorgan för arbetsmarknadens parter inom handeln, Akademikerförbunden, Handelsanställdas förbund, Arbetsgivarföreningen KFO, Svensk Handel och Unionen.

Så söker du butiksjobb

Fundera över vilken typ av produkter du skulle vilja jobba med - produktkunskap är allt viktigare - och leta upp lämpliga butiker. Skicka in en spontanansökan och följ upp per telefon eller med ett besök i butiken.

För att jobba i butik krävs mer än goda personliga egenskaper. Säljkompetens och servicekompetens är de viktigaste kompetenserna för en butikssäljare​​. Den som vill jobba i butik behöver därför vara intresserad av att sälja och att ge service. Eftersom ​digitaliseringen har gjort det lättare för kunder att själva söka information om produkterna, ställs också allt högre krav på butikssäljares produktkunskaper.

Tillägsinformation

Läs senaste Platsjournalen som e-tidning.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress