15 januari 2018

Magdalena blev Årets svetselev

Magdalena Hansen har utnämnts till ”Årets svetselev”. Magdalena utbildade sig till svetsare på en ettårig arbetsmarknadsutbildning. Idag arbetar hon på företaget EMV Stainless i skånska Everlöv.

Magdalena Hansen från Övraby i Skåne utsågs förra veckan till Årets svetselev.

Magdalena Hansen från Övraby i Skåne utsågs förra veckan till Årets svetselev.

Grattis, hur känns det?

– Jätteroligt! Det är väldigt kul att ens jobb blir uppskattat. Först tänkte jag att det var lite överdrivet eftersom jag bara gjort det jag skulle under utbildningen. Men nu har jag landat i det här och är glad och stolt över utnämningen.

Tips: Läs om de goda jobbchanserna för svetsare

Varför valdes just du tror du?

– Förutom att jag lärt mig hantverket på ett bra sätt så tycker lärarna som nominerat mig och juryn att jag är väldigt engagerad, har ett brinnande intresse för det här yrket och hela tiden vill utvecklas och bli bättre.

Hur hamnade du på svetsutbildningen?

– Jag jobbade som chaufför och lagerarbetare på ett företag i åtta år innan jag kände att det räckte och sa upp mig för tre år sedan. Jag gick fordonsprogrammet på gymnasiet och där fick jag prova att svetsa och tyckte det var väldigt roligt. Så jag kontaktade Arbetsförmedlingen och frågade om det fanns någon arbetsmarknadsutbildning till svetsare. Och det fanns det och jag fick en plats.

Vad är roligast med att svetsa?

– Att det är så kreativt, man får jobba med händerna och skapa saker. Det är också extra stimulerande eftersom det hela tiden går att lära sig nytt och vässa sitt yrkeskunnande. Det finns egentligen inga begränsningar i vad man kan göra i det här yrket.

Var det många tjejer på utbildningen?

– Nej det var bara jag. Det var jag i och för sig van vid eftersom jag mest jobbat med killar tidigare också. Jag tror att den här könsuppdelningen håller på att ändras även om det går långsamt. Yrket passar lika bra för tjejer som för killar. Visst är det tungt ibland, men det gäller ju alla oavsett vilket kön man har.

Hur ska man locka fler tjejer till yrket?

– Jag tror på att informera ute på skolor om vad det innebär att jobba som svetsare och att låta eleverna göra studiebesök på arbetsplatser. Sedan måste arbetsgivare ändra på sina attityder. Deras fördomar gör det ofta svårare för tjejer att få jobb i typiska manliga yrken.

Vad jobbar du med nu och vilka är planerna framåt?

– Jag svetsar rör och andra delar till livsmedelsmaskiner för vår huvudkund Tetra Pak. I mitt arbete ingår också att vara teamleader. Jag trivs väldigt bra här och stannar gärna kvar. Men jag vill hela tiden utvecklas och vidareutbilda mig. Som jag sa tidigare, det finns inga begränsningar i det här yrket.

Magdalena Hansen


Aktuell: Årets svetselev.

Gör: Teamleader inom TIG-svetsning hos EMW Stainless AB.

Bor: Övraby i Skåne.

Familj: Mina två barn Leo 10 år och Nicole 7 år.

Intressen: Familjen, vänner, bilar. "Jag hängde i pappas garage redan som 4-åring".

Fotnot: Årets svetselev utses av Svetslärarmötet som äger rum en gång om året med syfte att stärka svetslärarna i deras yrkesutövning. Svetslärarmötet arrangeras av Svetskommissionen och Svetstekniska föreningen.

Tillägsinformation

Platsjournalens nyhetsbrev ger jobbsökare tips och inspiration.

Vill du få jobbtips direkt i mobilen?

Fyll i ditt namn och din e-post och få Platsjournalens nyhetsbrev direkt till din mejl.


Prenumerera på Platsjournalens nyhetsbrev.
Namn
E-postadress