Utskriftsvänlig sida - Öppnas i nytt fönster Utskriftsvänlig sida

Låssmed

 
 
ArbeteUtbildningFramtidKompetenserAtt tänka på
Mer infoLiknande yrken


Arbete

Låssmeden jobbar med installation och service av lås och säkerhetssystem. Kunder är privatpersoner och företag. Det är ett rörligt och serviceinriktat arbete som kräver datavana och kunskap om elektriska lås, larm och säkerhetslösningar. En låssmed bör vara serviceinriktad, noggrann och social för att passa in i yrket.

Låssmed
Låssmeder arbetar oftast i små företag där jourtjänstgöring förekommer. Yrket kan också kallas för låstekniker.

Arbetsuppgifter
En låssmed bygger och installerar nya låssystem efter kundens önskemål. Systemet kan bestå av ett antal mekaniska eller elektromekaniska låscylindrar eller helt elektroniskt styrda passager. I ett låssystem styrs olika behörigheter, vilket betyder att en nyckel eller passerkort enbart går till vissa valda dörrar eller till alla passager i fastigheten.

Att bygga ett låssystem är ett jobb där fingertoppskänsla är viktigt när man arbetar med små metallbitar, fjädrar och stift för att bygga upp låsens mekanik. Låssmeden arbetar oftast efter ett låsschema och en ritning. Datorprogram används för att ta fram information om låscylindrar och nycklar. När låssmeden har fått fram värdena monterar man ihop låscylinderns delar.

Låssmeder kan också arbeta med komplicerade elektromekaniska lås- och behörighetssystem. Det kan vara ett lås som öppnas med ett kort eller biometri – som kan vara ett fingeravtryck plus kod. Vid öppning registreras automatiskt vem som öppnat, vilken tid och vilka dörrar som öppnats. Systemet kan kopplas till belysning, luftkonditionering, inbrotts- och brandlarm eller hissar.

Arbetet går också ut på att sköta underhåll och reparationer av gamla lås, både mekaniska och elektroniska. Under jour kan uppgiften vara att hjälpa utelåsta personer in i sina bostäder eller bilar. Det kan också handla om ett felande lås eller säkerhetssystem som måste lagas snabbt.

Inriktningar
Låsen kan vara mer eller mindre avancerade. För att behärska den här typen av installationer behövs kunskap i elektronik och programmering. I yrket går det att, efter vidareutbildning, rikta in sig på följande:

● Passersystem
● Högsäkerhetslås
● Inbrottslarm
● Kamerainstallationer
● Säkerhetssäljare/konsult

Låssmedsyrket växer alltmer ihop med yrket larm- och säkerhetstekniker (läs mer i separat beskrivning i Yrken A-Ö), något som ställer krav på kunskap om elektronik och om de regler som styr larm- och säkerhetsteknikerns arbete. Många låssmeder gör larminstallationer, ibland hela kedjan från projektering till montering, driftsättning och dokumentation.

Säkerhetsrådgivare är en annan roll som låsmeden kan ha, till exempel när en kund vill installera ett nytt låssystem eller se över säkerheten. Säkerhetsrådgivaren har kunskap om inbrottsskydd, utrymning vid brand och vilka regler som gäller för tillgänglighetsanpassning.

Arbetsmiljö
Låssmeden har ett rörligt jobb, körkort är ofta ett krav eftersom det blir mycket bilkörning till kunderna. Vid montering kan låssmeden behöva klättra på stegar och arbeta i olika arbetsställningar.

Utbildning

Grundläggande utbildning till låssmed ges inom gymnasieskolan. Skolverket eller utbildningsinfo.se har mer information om gymnasieutbildningar.

Förutom gymnasieutbildning finns kvalificerad yrkesutbildning (KY) och lärlingsutbildning med möjlighet att göra gesäll och mästarprov. För mer information, läs på SLR se länken nedan till Sveriges Låssmedsmästares Riksförbund.

El-teknisk utbildning för svagström och datavana är meriterande.

Körkort är ofta ett krav för att kunna jobba som låssmed.

Framtid

Arbetsförmedlingen gör ingen prognos på detta yrke.

Kompetenser

Serviceinriktad: Låssmed är ett serviceyrke och det är viktigt att ha förmåga att skapa kontakt med kunderna.
Finmotorik: Det är ett hantverksyrke som kräver noggrannhet. Man arbetar oftast med händerna och hanterar komplicerade system.
Rörlighet: Låssmeden har ett rörligt jobb. Vid montage förekommer obekväma arbetsställningar och arbete från stege.

Att tänka på

Låssmeden kan betraktas som en säkerhetsrisk vid installation på till exempel försvarsanläggningar och företag. Utdrag ur polisens belastningsregister förekommer därför vid anställning.

Jobbet är ett hantverk och ställer krav på noggrannhet.

Servicekänsla är viktigt eftersom mycket kundkontakter förekommer.

Schemalagd jourtjänstgöring är vanligt.

Mer info

Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund, SLR har tagit fram en film om yrket, se filmen här.

För mer info vänd dig exempelvis till:

IF Metall

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Svenska Stöldskyddsföreningen

Svenska Brand- och Säkerhetscertifiering AB

Redaktionen för yrkesinformation, 2012-06-20
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

Utskriftsvänlig sida - Öppnas i nytt fönster Utskriftsvänlig sida

Skriv din söktext

   Sök på yrkestitlar
   Sök i hela texten

länk

Platser i Platsbanken

Finmekaniker(16)
länk