Arbetsförmedlingen

Vill du jobba i sommar?

Appen Sommarjobba

Ladda ner vår nya app och sök
sommarjobb var du än befinner dig.

Appen Sommarjobba finns både för
iOS och Android. Du laddar ner den
gratis via Google Play eller App store.

Se hur appen fungerar

 

...och här finns fler tips

På dessa sajter hittar du värdefull information som kan vara bra för dig att veta som ska sommarjobba.

LO:s ungdoms-sajt

Arbetsmiljöverket

Skatteverket

Det finns fler än ett bra sätt att söka jobb. Det mest effektiva är en kombination av några olika metoder som samverkar.

Testa att söka på flera fronter samtidigt så ökar du dina chanser att lyckas. Använd Arbetsförmedlingen, kolla platsannonser, kontakta arbetsgivare direkt.

Berätta för alla – familj, kompisar, grannar, skolkamrater och chattkompisar – att du söker sommarjobb. Vilket arbete du kan ta beror både på vad du kan göra och på hur gammal du är.

Till exempel får du inte jobba före klockan sex på morgonen om du är under 18 år och inte jobba ensam eller ha hand om en kassa förrän du fyllt 16 år.

Med appen kan du hitta lediga sommarjobb direkt i din mobil

Hitta jobbet i appen "Sommarjobba"

Funderar du på att jobba i ett annat land?

Jobba utomlands

Många kommuner och landsting har sommarjobb för dig som fortfarande går i gymnasiet.

Kontakta kommunen eller landstinget där du bor för mer information.

Fler vägar till jobb

Skriv ett kort men personligt ansökningsbrev som fångar arbetsgivarens intresse. Lista också dina erfarenheter och personliga egenskaper i ett CV som är max en sida. Anställningsintervjun är ett bra tillfälle att ta reda på om jobbet passar och om du passar för jobbet.

Det gör inget om du är nervös, arbetsgivaren har säkert själv sökt jobb och vet hur det känns. Både när du söker och får jobb är det viktigt att känna till dina rättigheter och skyldigheter. Ställ inte upp på att arbeta svart eller "provjobba" gratis.

Tänk på att det finns arbetsgivare som utnyttjar ungdomar. Innan du tar ett jobb, be om ett skriftligt anställningsbevis med dina arbets- och lönevillkor.

Bli en bra jobbsökare

Arbetslivet är fullt av både rättigheter och skyldigheter. Din arbetsgivare förväntar sig till exempel att du ska komma i tid och utföra dina arbetsuppgifter. Var inte rädd för att be om hjälp och ställa frågor. Alla vet att du är ny.

Tänk på att du har rätt att få ett skriftligt lönebesked där det står hur många timmar du har jobbat, hur mycket du fått betalt och om arbetsgivaren har betalat in skatt.

När du slutar jobbet ska du få ett anställningsintyg. Be gärna arbetsgivaren om ett personligt omdöme. Ett bra betyg hjälper när du ska söka nästa jobb!

Fråga också om det finns chans för dig att jobba extra under skoltiden, det ger värdefull arbetslivserfarenhet.

Checklista för anställningsavtal

Hur hittar du sommarjobbet?


Se filmen där arbetsförmedlare berättar vad som är bra att tänka på när du ska söka sommarjobb.