Arbetsförmedlingen

Hovmästare

 
 
Hovmästaren organiserar, planerar och leder arbetet på restauranger. Som hovmästare har man ett serviceyrke och måste tycka om att arbeta med människor. Att vara utåtriktad, flexibel och kunna arbeta effektivt under tidspress är bra egenskaper för en hovmästare. Arbetsgivaren kan organisera arbetet på olika sätt och det kan innebära stora skillnader i ansvar och arbetsuppgifter mellan företagen.
Restaurangchef delar ut menyer
Hovmästare arbetar främst på större och exklusivare restauranger. På mindre restauranger är det vanligt att servitören tar emot gästerna och placerar dem vid borden.

Arbetsuppgifter
En hovmästare är arbetsledare för serveringspersonalen och organiserar deras arbete. Hovmästaren arbetar med schemaläggning och ser till att tillräckligt med personal finns vid varje arbetspass.

Som hovmästare tar man emot förbeställningar och sköter arrangemanget vid till exempel större festmåltider. Att skriva ut menyer kan också ingå i arbetet. Man tar emot bordsbokningar och placerar gästerna så att restaurangen utnyttjas så effektivt som möjligt.

Hovmästaren tar emot restauranggästerna, visar dem till bordet och ger dem meny och vinlista. Det är viktigt att känna till vad rätterna på matsedeln består av, hur de är tillagade och att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för allergiker. Att ge förslag på passande dryck ingår i arbetet.

Hovmästaren hjälper den övriga serveringspersonalen när det är mycket att göra. För att gästerna ska bli nöjda krävs också ett gott samarbete med övrig restaurangpersonal. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för en hovmästare.

Hovmästaren eller restaurangchefen kan vara utbildad till sommelier (vinkypare). En sommelier rekommenderar vin och andra drycker till maten. Att köpa in viner och andra drycker till restaurangen och skriva vinlistor samt att utbilda personalen ingår i arbetet.

I arbetsuppgifterna kan ingå att stämma av alla kassor efter arbetsdagens slut samt ansvara för stängningen av restaurangen.

Restaurangchefen har det övergripande ansvaret för restaurangen med ansvar för budget, inköp, personal och schemaläggning. På större restauranger och hotell är källarmästaren den högsta budgetansvariga chefen.

Arbetstider
Arbetsdagarna kan därför bli långa, speciellt vid arbetstoppar. Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. Oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Utbildning

För att bli hovmästare krävs erfarenhet från serveringsarbete. Det är vanligt att man lärs upp till hovmästare på arbetsplatsen.

Utbildning till servitör/servitris finns inom gymnasieskolan. Mer information om exempelvis Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns på gymnasieinfo.se

Utbildningar kan också finnas inom Yrkeshögskolan.

Utbildningar på högskolenivå finns vid flera universitet och högskolor.

Förmågor

Förmågor som en hovmästare behöver ha eller utveckla:

Flexibel: Kunna hantera förändringar på ett smidigt sätt.

Organisationsförmåga: Som hovmästare är man arbetsledare för serveringspersonalen och planerar deras arbete.

Serviceinriktad: Arbetet innebär mycket kontakter med restaurangens gäster.

Stresstålig: Kunna arbeta effektivt under tidspress.

Framtid

Arbetsförmedlingen gör ingen prognos för det här yrket.

Att tänka på

På vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig.

Arbetet medför ofta tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Hotell- och restaurangfacket

Visita

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Redaktionen för yrkesinformation, 2013-10-25
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

  
  

Tillhör yrkesområde

Hotell, restaurang, storhushåll
Platser i Platsbanken
Hovmästare och servitörer(1169)