Arbetsförmedlingen

Kallskänka

 
 
Kallskänkor arbetar med det ”kalla köket”, de tillagar bland annat förrätter, sallader och desserter. I arbetet igår att planera och förbereda, tillaga och presentera maten på ett tilltalande sätt. Arbetet sker tillsammans med andra som arbetar i kök och servering. Organisationsförmåga, kreativitet och stresstålighet är förmågor som det kan vara bra för kallskänkor att utveckla.
Kallskänkor arbetar inom hotell- och restaurangnäringen. Kallskänkor finns idag mest på exklusiva, större restauranger eller på hotell. Allt oftare är det en förutsättning att man behärskar både det kalla och det varma köket för att få arbete som kallskänka.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna varierar beroende på var man arbetar. Kallskänkor arbetar med att tillaga kalla rätter. Det kan till exempel vara förrätter, sallader och desserter samt smörgåsar och rätter till smörgåsbord. Att baka kan också ingå i jobbet.

En del av jobbet består av att planera och förbereda det man ska tillaga. Man har ansvar för att beräkna åtgång på råvaror och beställa hem dem, liksom att planera matsedeln för de kalla rätterna. Kallskänkor har ett kreativt och skapande arbete där det är bra att vara intresserad av att testa olika smakkombinationer. Man ska också presentera maten på ett tilltalande sätt när den ska serveras till gästerna.

Hygien är viktig i ett kök. Arbetsplatsen ska vara ren och hygienisk och livsmedel måste hanteras på ett korrekt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten, så att gäster som till exempel har en allergi kan få information om vad maten innehåller.

Under perioder kan tempot i köket vara högt. Det är bra att trivas även när det är mycket att göra. Kallskänkor arbetar i arbetslag med andra i köket. Därför är det viktigt att kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonalen.

På större restauranger finns ofta en kallskänkschef. Kallskänkschefen är arbetsledare och deltar i det dagliga arbetet. En kallskänkschef beställer varor och kan också ha hand om planeringen av matsedel.

Arbetstider
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kallskänkor arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Utbildning

Grundutbildning till kallskänka finns inom gymnasieskolan. Läs mer på gymnasieinfo.se

Utbildningar finns också inom Yrkeshögskolan.

Förmågor

Förmågor som är bra för kallskänkor att ha eller utveckla:

Kreativ förmåga: Att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt är kreativa delar av arbetet.

Organisationsförmåga: Att kunna planera och förbereda sitt arbete är av stor betydelse.

Samarbetsförmåga: För att arbetet ska fungera är det viktigt kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonal.

Stresstålighet: Det är bra att kunna arbeta under tidspress eftersom arbetet kan vara intensivt under vissa perioder.

Simultanförmåga: Arbetet i kök kräver ibland att man kan göra flera saker samtidigt.

Framtid

Arbetsförmedlingen gör ingen prognos för framtidsutsikerna inom det här yrket.

Att tänka på

Det är viktigt att arbeta ergonomiskt för att inte belasta rygg och knän.

Mycket kontakt med vatten och livsmedel kan innebära risk för eksem. Läs mer om hur du kan förebygga det här.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

Hotell- och restaurangfacket

Visita

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Redaktionen för yrkesinformation, 2015-09-11
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

  
  

Tillhör yrkesområde

Hotell, restaurang, storhushåll
Platser i Platsbanken
Kockar och kallskänkor(1339)