Arbetsförmedlingen

Har du varit arbetslös länge?

Börjar det bli dags med en nystart i arbetslivet är möjligheterna flera.

Praktik på en arbetsplats kan öppna dörrar

Har du arbetat länge inom samma yrkesområde kan det vara en bra idé att  pröva på ett nytt yrke och få nya erfarenheter. Praktik på en arbetsplats kan också vara ett alternativ för dig som förbereder dig för att starta eget.

Faktablad om arbetspraktik

Extratjänst inom välfärden

För dig som deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin en längre tid kan arbetsgivare få ekonomiskt stöd för att anställa dig för jobb inom vissa delar av välfärden. Arbetsgivare som anställer dig för en extratjänst får ett ekonomiskt stöd där stödet baseras på en anställning motsvarande 75 procent av heltid. Stöd för extratjänst gäller för yrken inom sjukvård, äldreomsorg, funktionshinderomsorg, skola och fritidshem.

Faktablad om extratjänst

Du får jobb - arbetsgivaren får ekonomisk hjälp

Har du varit borta från arbetslivet länge på grund av arbetslöshet eller att du varit sjuk? Då får den arbetsgivare som anställer dig ekonomiskt stöd, så kallat nystartsjobb. Arbetsgivaren får normalt stödet lika länge som du varit arbetslös och för tillsvidare-, prov- eller visstidsanställning.

Nystartsjobb

Förbättra dina chanser ytterligare

Är du över 25 år, har varit arbetslös länge och behöver nystart i arbetslivet?  Under vissa förutsättningar kan du få hjälp från oss på Arbetsförmedlingen med individuell coachning på ett bemanningsföretag, utbildning, praktik, arbetsträning eller för att starta företag. Syftet med insatserna i jobb- och utvecklingsgarantin är att förbättra dina chanser att få ett nytt arbete.

Jobb- och utvecklingsgarantin

Särskilt anställningsstöd

Den arbetsgivare som anställer dig kan få ett särskilt stöd och ska underlätta för dig som varit utan arbete länge. Stödet kan lämnas till både privata och offentliga arbetsgivare. En sådan anställning kan vara en tillsvidare-, prov- eller visstidsanställning.

Faktablad om särskilt anställningsstöd

Utbilda dig och öka dina chanser

Du kan få en yrkesutbildning om du till exempel inte kan få arbete med din tidigare yrkeserfarenhet och/eller utbildning.

Faktablad om arbetsmarknadsutbildning

Sök bland våra aktuella arbetsmarknadsutbildningar

Starta eget

Har du en affärsidé som du tror på? Då kan du få stöd om har förutsättningar för att starta egen verksamhet. Under tiden som du startar upp företaget får du ekonomiskt bidrag till din försörjning. Men du får inte ha registrerat företaget innan du söker stödet.

Faktablad om stöd vid start av näringsverksamhet

Råd och stöd vid start av eget företag

Behöver du hjälp att finna dig till rätta på din nya arbetsplats?

Då har vi särskilda coacher som kan hjälpa dig. De kallas coach över tröskeln. En sådan coach kan stödja dig och din arbetsgivare eller praktikanordnare, så att det blir lättare för dig att trivas på din nya arbetsplats! Tala med din arbetsförmedlare så får du veta mer om coach över tröskeln. Just nu finns coach över tröskeln endast på följande orter: Göteborg, Östersund och Örnsköldsvik.

Mer om coach över tröskeln

Studiemotiverande kurs på folkhögskola

Saknar du slutbetyg från grund- eller gymnasieskola? Om du är mellan 16 och 24 år eller om du deltar i jobb- och utvecklingsgarantin, då kan studiemotiverande kurs på folkhögskola vara något för dig.

Syftet med kursen är att underlätta för dig att slutföra eller påbörja studier. Träning i studieteknik med inriktning på kärnämnen som svenska, matematik och engelska är centrala delar i kursen.

Informationsblad: Nyfiken på att ge studierna en andra chans?

Folkhögskolesatsningen - för dig som saknar betyg

Tillägsinformation