Arbetsförmedlingen

Folkhögskolesatsningen - för dig som saknar betyg

Folkhögskolesatsningen vänder sig till dig som är mellan 16 och 24, arbetssökande och saknar slutbetyg från grund- eller gymnasieskolan. Det gäller även för dig som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin, oavsett ålder.

Om du saknar slutbetyg från grund- eller gymnasieskolan eller om dina betyg är ofullständiga är du en självklar deltagare. Kurserna hjälper dig att ta stegen vidare mot studier och anordnas på ett stort antal folkhögskolor runt om i landet.

Christian Pettersson 22 år har nyligen studerat på Åsa Folkhögskola i Katrineholm under tre månader och fått stöd av Arbetsförmedlingen.

- Jag hade inte så positiv erfarenhet av att plugga sedan tidigare. Från början gillade jag ju gymnasiet men efter ett tag blev jag väldigt skoltrött och började skolka ganska mycket. När jag gick ut hade jag skolrekord i dåliga betyg, jag hade IG i 24 ämnen. Att gå på folkhögskola däremot var väldigt annorlunda mot gymnasiet. Folkhögskola är lite lugnare, det är inte lika hård press, det tycker jag är bra. Redan efter ett par veckor kände jag mig hemma, säger han.

Christian berättar hur allting cirkulerade runt temaarbeten. Men han läste också svenska, engelska, matte, psykologi, massmedia och data.

- Jag blev studiemotiverad av att gå på folkhögskola, det var det absolut bästa med hela grejen. Det var kul att få inblick i hur en sådan skola fungerar. Nu ska jag börjar plugga på Åsa Folkhögskolas allmänna linje.

 
Vill du veta mer kontakta din arbetsförmedling.

Tillägsinformation

Kort fakta

Vad?
Förberedande kurs för studier, passar bra för dig som haft svårt att klara skolan.

Var?
På folkhögskola i närheten.

Tid?
Tre månader på heltid.

Vem?
Du som har inga eller ofullständiga slutbetyg från grundskola eller gymnasium och

- är under 25 år eller

- deltar i jobb- och utvecklingsgarantin (oavsett ålder)