Arbetsförmedlingen

Vad är en ansökan?

En jobbansökan består oftast av ett cv eller en meritförteckning samt ett personligt brev. Ibland kan arbetsgivaren även vilja se andra dokument som till exempel betyg, intyg, licenser eller arbetsprover.

Cv och meritförteckning

CV står för curriculum vitae som på latin betyder "levnadsbeskrivning".  I ditt cv ska du redovisa och beskriva dina erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som du vill framhålla för en arbetsgivare.

En enklare och mer kortfattad variant av cv är en meritförteckning som oftast bara tar upp dina arbeten och utbildningar samt tidpunkter för dessa.

Personligt brev

Det personliga brevet är där du motiverar varför du har sökt jobbet, varför du skulle passa för tjänsten och varför du vill arbeta hos just denna arbetsgivare.

Din ansökan är ditt främsta sälj- och marknadsföringsverktyg när du söker arbete. När ett nytt arbete utannonseras kan det vara många som söker och det är inte ovanligt att flera hundra ansökningar kommer in. Oftast när en arbetsgivare eller en rekryterare läser ett personligt brev tar det bara 25-30 sekunder för dem att fatta ett beslut om den som skrivit är intressant för arbetet eller inte. Din ansökan ger arbetsgivaren eller rekryteraren en bild av dig som sedan ligger till grund för det urval av sökande som sedan kallas till en eventuell intervju.
 

Tillägsinformation