Nya vägar till drömjobbet

Formgivare, fotografer och andra inom kreativa yrken har länge visat arbetsprover på hemsidor och bloggar. Men sociala medier kan vara ett sätt för människor i alla yrkesgrupper att nätverka och visa upp sin kompetens. Det kan till och med vara vägen till drömjobbet.
linkedin

Tänk på hur du använder din Linkedin.

— Jag vill visa vad jag kan men även inspirera andra att använda sociala medier i karriären, Rebecka Beiersdorf som bloggar på toppenjobbet.nu.

Rebecka är ingenjör och jobbar med kommunikation och marknadsföring av tekniska produkter och tjänster. Hon söker jobb via bloggen, och på mer traditionella sätt, inom information och marknadsföring i teknikintensiva branscher.

— Jag har lagt upp en portfolio men framför allt kan jag via bloggen visa mina färdigheter istället för att beskriva dem. Jag behöver ju till exempel inte skriva att jag är en duktig skribent — det syns ju i inläggen. På min blogg syns det också att jag kan sökmotoroptimera och att jag kan använda sociala medier. Dessutom visar jag att jag har driv och vilja. Min blogg är aldrig uppgiven; den handlar inte om arbetslöshet utan om karriär, jobbsökande och nätverkande. Och sociala medier förstås.

Hård konkurens om jobben och om läsarna


I dag, när cirka 400 000 svenskar bloggar, är konkurrensen om läsarna hård.

— Ett råd är att utgå från att bloggen ska vara inspirerande och ha en positiv ton. En blogg där man skriver om att man deppar eller bara redovisar hur man läser annonser, går på intervjuer och så vidare är tråkigt för läsaren. Det kan även vara direkt olämpligt. Jag nämner aldrig företagsnamn om de inte uttryckligen har gett sitt medgivande, säger Rebecka.

Vad gör man om man känner sig hindrad av jantelagen?


— Det går 250 sökande på ett jobb så det är bara att tänka om. Men bloggen är självklart inte det bästa karriärverktyget för alla. Att söka jobb via nätverk tar tid. Hur gärna folk än vill hjälpa dig och hur intresseväckande din blogg än är så måste det finnas en ledig tjänst innan du kan få jobb. Därför är det oerhört viktigt att kombinera bloggandet och nätverkandet med att söka utannonserade tjänster.

Statusjobb — i ny bemärkelse


Men människor har i alla tider fått jobb via sina kontakter. Christian Kielberg som arbetar på bemanningsföretaget TNG fick sitt jobb via Facebook. En bekant till honom skrev "VD och marknadsassistent, vill du eller känner du någon?" i sin statusrad. Kort därefter fick Christian komma på intervju.

— Nätverkandet har förändrats och kontaktlistorna blir betydligt längre tack vare sociala medier. Tidigare ringde man ju knappast runt till 400 vänner och bekanta för att prata jobb men på Facebook kan man enkelt visa att man letar. De sociala medierna kan ersätta eller komplettera det traditionella minglandet, säger Christian.

twitter

Internet och det personliga varumärket


Även om du söker jobb via annonser så har det betydelse vilken bild du förmedlar av dig själv på internet. Ingrid Höög är vd på Wise Professional som arbetar med annonserad urvalsrekrytering.

— I samband med referenstagning av slutkandidater gör vi en så kallad light bakgrundskontroll. Då googlar vi bland annat den sökande, berättar Ingrid.

Få rekryterare skulle tycka att det var konstigt eller negativt att en person har en blogg eller finns på sociala forum. Dessutom kan de som använder till exempel Facebook eller Linkedin göra inställningar som hindrar okända från att se hela profilen.

— Om vi däremot finner att personen är medlem i föreningar som står för saker som går stick i stäv med vår kunds värderingar så är ju det självklart ett tecken på att kandidaten inte är den bästa.

Men det är viktigt att den jobbsökande själv har koll på vad som finns i träfflistan då hon eller han blir googlad.

— När vi möter den sökande och gör en intervju brukar vi fråga om han eller hon har någonting att berätta som vi inte har frågat. Om den sökande då tar upp någonting som vi har funderat över och känt oss tveksamma till så kan det visa på självinsikt. Det är ett bra tecken om de mindre smickrande berättelserna kommer på eget initiativ.

Privata bilder


Bilder kan vara ett problem. Enstaka vimmelbilder och privata festbilder påverkar inte en persons anställningsbarhet men lagom är bäst.

— Man ska som arbetssökande tänka på att arbetsgivare letar människor som kan representera företaget och varumärket. Om en sökning på internet lämnar rekryteringskonsulten med ett intryck av att den sökande festar hela tiden så har man ju sämre chanser. Men att det syns att man har intressen, vänner och lägger tid på sin familj ser vi som positivt. Företag vill anställa balanserade människor som gör annat än att bara jobba.

På ett eller annat sätt tvingas alla arbetssökande förhålla sig till vilken information som finns på Internet. Att aktivt marknadsföra sig själv och nätverka i sociala medier kan vara ett roligt och kreativt komplement till att söka utannonserade jobb. Men kom ihåg att det kan ta tid att hitta drömjobbet via nätverk och du avgör själv hur och hur mycket du vill exponera dig själv på internet.

Blogga dig till jobbet - steg för steg

Rebecka Beiersdorf från toppenjobbet.nu tipsar om hur karriärbloggandet blir framgångsrikt.

1. Hitta din grej. Konkurrensen är stenhård och du måste hitta någonting som gör din blogg speciell.

 
2. Sätt upp strategiska mål. Det måste finnas en målsättning med bloggandet.

 
3. Beskriv vad bloggen handlar om och skriv några rader om dig själv.

 
4. Sätt upp mätbara mål. Bestäm dig för hur många inlägg du ska skriva. En rimlig ambitionsnivå kan för många vara att man ska skriva två till fyra inlägg per vecka.

 
5. Bloggprofiler som rekommenderar att man ska skriva många inlägg om dagen talar ofta om bloggar med andra syften. Många inlägg är ett bra sätt att få trafik till bloggen men det måste vara kvalitet på inläggen.

 
6. Välj ett strategiskt namn. Det ska vara lätt att komma ihåg och gärna innehålla ett spår av ditt namn och din kompetens. Till exempel prAnna eller floristSimon. Använd samma namn i alla sociala medier och på forum.

 
7. Registrera domänen. Det ger dig kontroll över din adress och ditt personliga varumärke och underlättar sökmotoroptimering.

 
8. Bjud in gäster på din blogg. Det är ett roligt sätt att nätverka och underhålla läsarna som även minskar pressen på att ständigt producera intresseväckande innehåll.

 
9. Glöm inte bort att det ska vara roligt att karriärblogga. Känns det tungt — ta helg från bloggen.

Dela |

Tillägsinformation

Läs mer om sociala medier