Arbetsförmedlingen

Olika sätt att jobba

Det finns många olika sätt att vara anställd på. När du är anställd utför du arbete för en arbetsgivare och får lön för det. Ett annat ord för anställd är arbetstagare. Man kan också vara anställd som till exempel konsult och få betalt per uppdrag.

Fast anställning

Fast anställning heter också tillsvidareanställning. Det betyder att du har jobb tills du själv vill sluta, blir uppsagd eller går i pension.

Frilans

En frilansare jobbar, men är inte anställd. En frilansare kan till exempel vara en journalist eller fotograf som får betalt av en tidning per artikel eller foto. Du jobbar ofta hemifrån eller på frilanskontor som du delar med andra frilansare.

Lärling

En lärlingsanställning innebär att du fortsätter att utbilda dig inom ditt yrkesområde efter grundutbildningen, men inte i skolan utan på en arbetsplats, med lärlingslön. En vanlig utbildningstid som till exempel elektriker- eller skomakarlärling är ungefär ett år.

Uthyrd

Det finns många så kallade bemanningsföretag som "hyr ut" personal inom många olika branscher när de behöver tillfällig hjälp med allt från lagerarbetare till sjuksköterskor. Du får månadslön av bemanningsföretaget.

Projektanställning

Projektanställda brukar man kalla dem som är anställda för att genomföra ett visst projekt under en begränsad tid. När projektet är klart är också jobbet slut.

Provanställning

En provanställning är till för att du och arbetsgivaren ska kolla om jobbet är rätt för dig. Eftersom det kan ta ett tag att bedöma varar provanställningen upp till sex månader. Om arbetsgivaren är positiv och du vill ha jobbet övergår provanställningen sedan automatiskt till en fast anställning. Se upp för en del arbetsgivare som försöker få ungdomar att "provjobba" gratis under en eller flera veckor och kallar det för provanställning.

Säsongsarbete

Jobb som bara finns under vissa tider på året, till exempel på sommaren (jordgubbsplockare) eller vintern (skidguide, snöskottare).

Provisionsjobb

Arbete på företag där man får lön efter prestation, till exempel telefonförsäljning eller medlemsvärvning.

Vikariat

Som vikarie jobbar du i stället för någon som exempelvis är sjuk eller barnledig. Det är ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet och knyta kontakter.

Timanställning

Förekommer för dig som har deltidsarbete och jobbar under oregelbundna arbetstider. Du får lön per timme.

Feriearbete

Sommar- och jullovsjobb kallas med ett annat namn för feriearbete.

Tillägsinformation