Utskriftsvänlig sida - Öppnas i nytt fönster Utskriftsvänlig sida

Förlagsredaktör

 
 
ArbeteUtbildningFramtidAtt tänka på
Mer infoLiknande yrken


Arbete

Förlagsredaktören ansvarar för att en författares verk kommer ut på marknaden. Förlagsredaktören är med i hela processen, från manusidé tills boken finns i bokhandeln.

Efter det att ett manus har godkänts för utgivning är det förlagsredaktörens uppgift att gå igenom och redigera texten. I nära samarbete med författaren kan förlagsredaktören föreslå att stycken ska flyttas eller att avsnitt ska omarbetas eller tas bort. Förlagsredaktören kontrollerar även att fakta stämmer och ser över det rent språkliga så att texten blir korrekt. Till arbetet hör också att beställa omslag av en grafisk formgivare och köpa in material från fotografer eller tecknare om boken ska illustreras.

På bokförlag som ger ut facklitteratur har förlagsredaktören ofta specialkunskaper inom ett eller flera ämnesområden. Det kan vara ekonomi, data, historia, resor, mat, design eller något annat område.

Förlagsredaktören arbetar ofta ensam men har samtidigt nära kontakt med författare, formgivare illustratörer och korrekturläsare. På ett smidigt sätt ska han eller hon kunna hantera författarens vilja och samtidigt föreslå förändringar. För att kunna samordna de olika delarna i produktionen är ordningssinne en viktig egenskap i arbetet. Målet är att boken blir färdig i tid och når sina läsare. Slutprodukten är ofta en bok, men kan även vara en digital produkt, exempelvis en CD.

Utbildning

Förlagsredaktörer med inriktning facklitteratur bör ha specialkunskaper inom särskilda ämnesområden. Akademisk examen med litteraturvetenskap och/eller svenska som huvudämne är ofta en bra grund för arbete med skönlitteratur.

Påbyggnadskurser i förlagskunskap på två terminer finns vid Lunds universitet

Framtid

Förlagsredaktörer är en mycket liten yrkesgrupp. Specialkunskaper inom olika fackområden kan öka möjligheterna att få anställning.

Du hittar prognosinformation om kulturyrken under fliken ”Om oss” och rubriken ”Prognoser” i vänsterspalten. På den sidan kan man välja att söka på Arbetsförmedlingen Kultur och Media i sökrutan.

Att tänka på

Du bör ha god språkkänsla och lätt för att formulera dig i skrift.

Du bör vara allmänbildad.

Du bör ha gott ordningssinne.

Yrkesgruppen är liten.

Mer info

Vänd dig exempelvis till:

DIK, Dokumentation, information och kultur

Något bokförlag

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Redaktionen för yrkesinformation, 2008-05-29
Vid synpunkter på texten: yrkesinformation@arbetsformedlingen.se

Utskriftsvänlig sida - Öppnas i nytt fönster Utskriftsvänlig sida

Skriv din söktext

   Sök på yrkestitlar
   Sök i hela texten

länk

Tillhör yrkesområde

Kultur, media, design »
länk
länk

Platser i Platsbanken

Författare m.fl.(24)
länk